Jelenlegi hely

Bűnüldözés az Interneten :-)

Beküldte Dr. Réti László - 2014, január 12 - 11:06

Meggyűlt a bajom a számítástechnikával. Erről jutott eszembe, hogy már egyszer régen írtam arról, milyen is az, ha a neten kezdi el üldözni a szerv...

  

 

 

Az Internet rendőr

 

Jó reggelt, ámberek!

 

Bármilyen furcsa is, de a mai napon én bizony szabadságon vagyok. Csak tudják, berendeltek, mint a drogszállítmányt! Az egész úgy indult, hogy otthon metszegettem az erkélyen a cserépben a meggyfámat. Tudják, mostanában ez a hobbim! A bonajak.

Mit akar, Kálmán, mit akar már megint, maga leveli cickány? Hogy mi az a bonajak? Az kérem alássan egy olyan fa, aminek elvetem a magját a cserépbe, osztán ahogy nő, nem hagyom. Ez úgy van, hogy…

Te is fiam, Csupati? Hát már maga sem hagy végigmondani egyetlen rohadt összetett mondatot sem? Ja, hogy bonszáj! Tudtam én, csak nyelvbotlás volt. Szóval mostanában ez a hobbim. Ne árulják el senkinek, de az a célom, hogy az enyém legyen a világon a legnagyobb bonszáj! Jó úton haladok, megnéztem a neten, és már csak egy kanadai, meg egy ausztrál van előttem. Valahogy ebben a kategóriában nincs nagy tülekedés. Biztos azért, mert ez nehéz!  Az a titkom, hogy nem vágom vissza a fát! Na? Mekkora ötlet?

 

Tudják, az a helyzet, hogy be akarok kerülni a Guinnessbe! Ha meg már benn vagyok, gondolom, a csapolt ingyen van… Régebben persze más hobbim is volt. Ja. Tiszavirágot tenyésztettem. Miért hagytam abba? Nem volt rá kereslet. Pedig a legjobb háziállat. Nem érzékeny a gondozásra, az etetés kimaradására, és nyugodtan el lehet tőle menni nyaralni akár hetekre is. 

 

Most hogy is keveredtem én ebbe a témába?

Ja, igen, a berendelés! Szóval gondozom az erkélyen a meggyet, amikor jön az ukáz, hogy azonnal be a yardra, mert a Főhangya Úrhölgy berendelt.

 

Bejövök, megyek az irodájába, hát ott ül sugárzó arccal, mint az atomtemető. Na, mondom, ennek fele sem tréfa, szegény olyan csúf, ha mosolyog, mint a ráncoskuvasz a prés alatt. Mondom neki: „Szólított, kisnaccsád?” „Berendeltem, mert maga kell, Főtörzs!” „Nem szokott ez jót jelenteni, csókolom! Hát miben segíthetek?” „Nos, van egy új prodzsekt…”

 

Anyám, pelenkázz! Prodzsekt! Amíg Hévízen reinkarnálódtam, addig nem is hallottam ezt a szót, oszt milyen jó is vót az! Persze, tegnap megtudtam, hogy amíg én a szütyőmet áztattam, a kisnaccsád meg tanfolyamon volt. Internet Police Testület!!! Láttam a karjelvényüket: INPOTEST. Na, mondom, megint tanult valamit, mi meg eljátszhatjuk a fehéregereket. Istenem, ahány tanfolyamra elvezénylik, valamit mindig összeszed, oszt rajtam próbálja ki! Még szerencse, hogy szekuszálisan nem vonzó, mert ennyi tanfolyamon előbb–utóbb úgy is összeszedne valamit, aztán a Margó meg letörné a derekam, ha azt is rajtam próbálná ki. Míg ezt végiggondoltam azzal a szép agyammal, már mondta is: „A prodzsekt lényege, hogy Gumibottyánban is ki kell alakítani az Internet rendőrséget!” Igen? Aztán mé’?” „Mert még nincs.” „És igény, az van–e rá az?” „Kit érdekel? Fel kell készülni arra, ha az illetékességi területünkön Internet–bűnözés lesz, majd le tudjunk rá csapni!” „Tehát megelőző csapás?” „Az.” „Aha. És mit tetszik gondolni, mit fognak itt Internet–bűnözni az ámberek? Tíz házban van egy számítógép, az is a pénztárgépben! Szerintem inkább menjen a kisnaccsád az ötletével a büntetés–végrehajtáshoz!” „Miért?” „Tetszik tudni, az költségkímélő lenne. Megkapja a pasas ímélben, hogy három év, hat hónap fegyház fokozatban, osztán csak rákattint, és letölti a neten…” „Kifelé! Ja, és óggye meg holnapra!”

 

Na, ámberek, ezért vagyunk itten. A nyakamban maradt az Internet is, mint ablakosnak a repedt keret. Kálmán, álljon fel, magát szemeltem ki arra, hogy Í–Zsernyákot faragjak magából. Üljön ide mellém, és figyeljen, mint a kummantóponty!

 

Először felmérem, mit tud. Mondok valamit, maga meg elmondja, mit tud róla. Kezdjük az alapoknál: monitor?... Folyami hadinaszád. Hm… Nem vagyok én ezért a munkáért megfizetve. Folytassuk! Klaviatúra?... Zenés kirándulás?! Az egeret már meg se kérdezem! Na, vegyünk egy egyszerűbbet! Operációs rendszer?

Az dönti el, hogy ki vesz ki vesét, és ki vakbelet…

 

Szerintem a hardvert át is ugorhatjuk. Inkább figyeljen, mint tegnap az Őragy Úr a kupiban. Megyünk be razziázni az „Erényöv Nájtklub”–ba, hát ott ül a főnök, és lesi a Tetkós Icát, ahogy forog a rúdon. Azon a krómozott csövön e, ami a plafonból gyün. Biztos valami Ikarus–gyárból lopták, aztán most ahogy felnyúl a pesti ámber, hogy kapaszkodjon a buszon, nincs ott a rúd, elesik, aztán már át is ment rajta a szamurájkard! És mindez miért? Mert kupleráj van! Szóval mondom is főnöknek, hogy „Jóstét, mit teccik itt keresni, Őragy Úr?” Az meg csak veresedik, mint sörösmalac a mikróban, hogy „Felderítem a bűnügyi helyzetiséget, Főtörzs. Beépültem.” Aztán akkor felkelt, és ledorongolt, hogy miért jövök be ide, és zargatom a pógárt. Akkor láttam, hogy balról jobbra ott ül a helyi felső tízezer. Na, mondom is a Krémernek csendesen: „Nem is kell itt igazolvány, fijjam, inkább menjünk, hátha küldésünk van!” De az csak guvad a rudas csajra. Úgy kellett kirángatnom, mint fogdoktornak a makacszápot! „Gyűjjön mán, hát itt gomboznak le minket, mint hülye gyerek a kalkulátort.” Az meg gúúúúúúvad! Pedig, kérem alássan, ilyen narancsbőrt, még a Laci bácsi se látott száz pekingi kacsán! „Jöjjön már! Hát nem látott még pucér nőt rúdon?! Hagyja már ezt a saslikot, oszt tűnés!” Na, alig tudtunk kijönni. És akkor ezt most miért is mondtam el? Ja, a hardver miatt. A lényeg a jó hardver! Vigyázni kell arra is, hogy rendben legyen a szigetelése, mielőtt bedugja a konnektorba, mert ha nem, akkor Die Hardver! És ez aztán olyan, mint a Lada Niva: ha gémóver, nem ad új életet!

Ide figyejjen mán! Hát magának cuppogok, mint Jellósztonban az iszaptó!

 

Na, most fókuszáljon ide agyilag! Az Internet rendőrnek tulajdonképpen semmi más nem kell, mint egy jó böngészőprogram! Érti, Kálmán? Biztos? Akkor mondja meg, mikor jó egy böngészőprogram? Na?

Ha sok kukorica maradt a tarlón?!

Maga úgy hiányzik nekem, csimotám, mint süketnek a koncertjegy! Hogy lehet ilyen nullárafutott?!

 

Nézze, ide kell beírni a böngésző nevét. Mondjon egy böngészőt! Nem, a kis Lopós Sanyika nem jó! Olyat mondjon például, hogy Yahoo! Csak ne ilyen hangosan! Pötyögje be! A Hippijájé nem jó, maradjunk a yahoo–nál! Na, most írja be, amit keresni akar! Hogyhogy mit?

Hát a bűnt! Derítse fel a neten, hogy mi a gáz a gumibottyáni alvilágban! Jellemző, hogy gépre viszik a tyúklopást, nem igaz? A neten van a bűn, nem a kupiban!  

  

Na, fijjam, elindítom magának a keresést, hogy „bűnözés”. Itt a papír, toll, ha kifogyna a betét, hegyezze ki, osztán amit talál, írja le akkurátusan! Nyolc órában ez a dolga. Maguk meg jöjjenek!

 

Igen, Csupati? Dehogy mutatom meg neki a nyomtatás gombot! A „print”–ről úgyis csak az jut eszébe, hogy lemaradt az elejéről az „S”. Hadd írjon! Addig is csendben van. A lapozási műveletre meg úgysem jön rá, úgyhogy ma nyugodt napunk lesz.